Duurzaamheid

Duurzaamheid is steeds belangrijker aan het worden in ons leven, tevens als milieuvriendelijkheid. Mensen gaan steeds bewuster leven dus kijken ze steeds vaker naar de optie om een wit of groen dak te nemen. Een wit of groen dak heeft veel voordelen op het gebied van duurzaamheid en daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een milieuvriendelijk en tegelijkertijd een groendak. Of een ‘moestuin’ dak. Kortom, een groendak heeft dus vele mogelijkheden.

Waarom een wit dak?

In Nederland zijn bijna alle daken donker van kleur. Bedrijven, VvE’s en vastgoedbeheerders die gebruikmaken van zonnepanelen of overwegen om ze te installeren, staan zelden stil bij de dakkleur. De huidige donkergekleurde daken absorberen veel zonnestraling en slaan dit op in de vorm van warmte. Dit leidt tot verwarming van het gebouw en van de omringende lucht.

Door de opwarming kan het, vooral in de zomer, onaangenaam warm worden in een gebouw. Om dit op te lossen worden airco systemen geplaatst. Deze zouden 10-15% minder hard hoeven te werken als de platte of schuine daken van gebouwen van andere materialen dan wel van een andere kleurlaag zouden worden worden voorzien.

De meest voor de hand liggende kleur is wit. Een wit dak reflecteert de warmte namelijk veel beter. Zo is er bijvoorbeeld wit Bitumen, dat een deel van de zonnestralen die op het dak komen terugkaatst. Hierdoor wordt de temperatuur op je dak minder hoog en gaat je dakbedekking langer mee dan wanneer het een zwarte kleur heeft.Witte dakbedekking Total Roof Care

Wat is een groendak?

Een groendak is een dakbedekking die bestaat uit onder andere mossen, grassen, vetplanten, struiken en soms zelfs bomen. Dit is een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor andere dakbedekkingen en is ook mooi om te zien! Groendaken worden voornamelijk gebruikt op platte daken, maar het is zeker mogelijk om een groendak aan te leggen op een hellend dak van maximaal 60 graden. Een groendak heeft als vereiste dat er onder de groene dakbedekking een EPDM dakbedekking moet liggen. EPDM is rotvast en wortelbestendig waardoor de mossen en vetplanten je dak niet aantasten.

Voordelen groendak

Het eerste voordeel van een groendak is dat de planten en mossen op het dak CO2 omzetten in zuurstof. Zo draag jij een steentje bij aan schonere lucht voor iedereen. Daarnaast biedt de begroeiing een grondlaag. Hierdoor blijft het in de zomer lekker koel in je woning en in de winter juist warmer. Door de isolerende werking van het groendak, bespaar je dus flink op je energierekening. Ook beschermt de begroeiing de onderliggende dakbedekking tegen factoren van buiten, zoals hagel of plotselinge temperatuurschommelingen die de dakbedekking kunnen beschadigen. Hierdoor gaat je dakbedekking een stuk langer mee.

Andere soorten duurzame daken

Naast groendaken, zijn er ook andere soorten dakbedekkingen die duurzamer zijn dan de reguliere soorten (productieproces buiten beschouwing gelaten). Zo is er bijvoorbeeld wit PVC, dat een deel van de zonnestralen die op het dak komen terugkaatst. Hierdoor wordt de temperatuur op je dak minder hoog en gaat je dakbedekking langer mee dan wanneer het een zwarte kleur heeft.

Tegenwoordig wordt bitumen dakbedekking steeds vaker gerecycled om het milieu te ontlasten en bewust om te gaan met materialen. Als het bitumen goed wordt gescheiden van andere lagen, kan het goed hergebruikt worden.

Wilt u nog meer weten over duurzaamheid, neem dan contact met ons op.